Miręs skolininkas – prarasti pinigai?

 

Sveiki,

gyvenime yra du neišvengiami dalykai – mokesčiai ir mirtis. Norėčiau pasidalinti mūsų patirtimi ir rezultatais išieškant mirusių skolininkų paskolas.

Kas atsitinka mirus paskolos gavėjui?

Pirmiausiai norėčiau pasidalinti savo patirtimi apie situaciją, kai paskolos gavėjo nelieka gyvųjų tarpe.

Pirmąkart šią patirtį turėjau pirmaisiais savo darbo platormoje metais prieš penkis metus. Išdavėme paskolą įmonei ir po kelių mėnesių įmonė pradėjo vėluoti su įmokomis. Bandant susisiekti su vienintele įmonės darbuotoja ir akcininke, to padaryti nepavykdavo, niekas neatsiliepdavo į skambučius. 

Vieną vakarą jau po darbo valandų sulaukiau skambučio iš minėtos įmonės numerio. Skambino akcininkės artimasis pranešti, kad paskolos gavėjai atlikta smegenų operacija ir paprašė daugiau neskambinti. Mane ištiko lengvas šokas, nes atrodė, kad dar neseniai bendravau su žmogumi dėl jos verslo, o dabar situacija visiškai kitokia.

Esame atsakingi už investuotojų pinigų saugumą ir išieškojimo proceso stabdyti neturime galimybės, perdavėme įmonę antstoliams.

Praėjus maždaug metams nuo skambučio, išieškojimą vykdantis antstolis pranešė, kad stabdo išieškojimą ir grąžiną vykdomąjį raštą, nes įmonės veikla sustabdyta, įmonė turto neturi, garantavęs asmuo miręs ir taip pat turto nepaliko.

Kaip užtikriname investuotų pinigų saugumą?

Prevencija

Kreditorinį reikalavimą būtina pareikšti per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos, t.y. skolininko mirties. To nepadarius – dauguma atvejų skola teismo sprendimu nurašoma.

Pagal Vartojimo Kredito Įstatymą, vartojimo paskolos sutartį nutraukti galime ne anksčiau nei po 90 dienų, tad, jei apie mirties faktą neinformuoja artimieji, yra 30 dienų langas, kuomet įmanoma teorinė galimybė praleisti 90 dienų terminą. Šią riziką valdome tikrindami skolininko statusą Registrų Centre po 60 dienų vėlavimo. 

Išieškojimo procesas

Paaiškėjus, kad skolininkas mirė tikriname Testamentų registrą:

1. Jei užregistruotas palikimo priėmimas – nedelsiant kreipiamės į paveldėtojus su kreditoriniu reikalavimu apie sudarytą paskolos sutartį.

2. Jei palikimo priėmimas nėra užregistruotas – nedelsiant kreipiamės į notarą su prašymu įtraukti mus į paskolos gavėjo kreditorių sąrašą ir informuoti įpėdinius. Nepavykus nustatyti įpėdinių, pirmus metus po skolininko mirties periodiškai tikriname, ar palikimas buvo priimtas/atmestas ir stebime, ar palikimo nepriėme valstybė.

Kada skola tampa beviltiška?

Skola nurašoma trimis atvejais:

1. Vienus metus laiko nepaaiškėja įpėdiniaiduomenų apie paveldėjimą Testamentų registre nėra, paskolos gavėjas Nekilnojamo Turto Registro duomenimis nekilnojamojo turto neturi.

2. Jei antstolis, pagal byloje esančią medžiagą, priima sprendimą baigti bylą su išieškojimo negalimumo aktu ir grąžina vykdomąjį dokumentą, nes skolininkas miręs ir turto, iš kurio gali būti vykdomas išieškojimas, nėra. 

3. Kai turtą paveldi valstybė, arba palikimas priimamas pagal turto apyrašą, ir realizavus paveldėtą turtą nepakanka lėšų visai skolai padengti, nepadengtos skolos likutis gali būti pripažįstamas beviltiška skola ir nurašomas.

Išieškojimo iš mirusių asmenų rezultatai

Šiuo metu turime 8 pilnai grąžintas mirusių asmenų paskolas, 6 paskolas moka paveldėtojai, 17 paskolų yra beviltiškos, dar 15 paskolų laukiame kol atsiras paveldėtojai.

Dalinuosi nemokiomis tapusių mirusių asmenų paskolų išieškojimo rezultatais.

Išieškojimas iš mirusių asmenų Finbee

Taip pat gali būti įdomu