Verslo istorija: situacija gali keistis bet kuriuo metu, todėl dabar užperkame prekių iš Ukrainos daugiau

Mom and little girl choosing soft toys

Prieš kiek daugiau nei 6 metus verslauti pradėjęs Evaldas Gasevičius pasakoja, kad tuo metu ilgai nesvarstė, kaip viskas rutuliosis. Tiesiog pavyko laiku atrasti tuomet dar neužpildytą nišą ir viskas ėjosi tarsi savaime. Žinoma, taip tik skamba, bet iš tiesų verslo kelyje pasitaikė ne vienas išbandymas, privertęs sustoti ir ieškoti naujų sprendimų. Pandemijos metas tapo spyriu imtis veiksmų kuo skubiau – pavyko greitai sukurti elektroninę žaislų parduotuvę. Ir tuo metu, kai viskas klostėsi puikiai ir kiekvienas mėnuo baigdavosi augančia apyvarta, prasidėjo karas Ukrainoje, pristabdęs entuziastingas nuotaikas. Tiesa, kol kas drastiškai planai nepasikeitė – artimiausiu metu numatyta plėtra, nors žaislų verslas tiesiogiai susijęs ir su Ukrainos rinka.

Nuo nuosavo verslo į samdomą darbą ir vėl atgal

„Pirmą savo verslą pradėjau dar 2015 metais. Tuomet, pradžioj pats išmėginęs tuo laiku Lietuvoje dar visiškai nežinomą judėjimo priemonę – riedį, pagalvojau, kodėl gi nepabandžius jo pardavinėti mūsų šalyje. Pabandžiau nuo kelių vienetų, pamačiau, kad paklausa didžiulė, tad operatyviai suradau partnerius Kinijoje ir sėkmingai tęsėme pardavimus. Tuo metu buvome bene pirmieji mūsų šalies rinkoje ir net pasiūlėme bei išpopuliarinome šios priemonės pavadinimą lietuvių kalba. Tiesa, po kelių metų riedžių bumas baigėsi, lietuvių suinteresuotumas jais mažėjo, atsirado daugiau konkurentų ir galiausiai nusprendžiau stabdyti veiklą”,  – pasakoja E. Gasevičius.

Po to vyras nusprendė padaryti pertrauką. Vėl grįžo į samdomą darbą. „Tuo metu gerai žinoma parduotuvė ieškojo žmogaus, galinčio į rinką paleisti žaislų seriją. Daug patirties ar žinių būtent žaislų sferoje neturėjau, bet darbdaviui paliko įspūdį tai, kad anksčiau iš užsienio vežiau naudotus žaislus, tad šiokios tokios informacijos jau buvau sukaupęs“, – prisimena pašnekovas.

Po kelių metų vyras keitė darbovietę, perėjo į dar vieną gerai žinomą žaislų parduotuvę, buvo atsakingas už pirkimus ir asortimentą, bet galiausiai 2020 m. nusprendė, kad metas atgaivinti savo verslo idėją ir šįkart kurti elektroninę žaislų parduotuvę. „Tiesiog susiklostė tokios aplinkybės, kad nusprendžiau išeiti iš tuometinės darbovietės. Neilgai trukęs iš karto pradėjau ieškoti užsienio partnerių, gaminančių ir parduodančių vaikams skirtus žaislus. Užmezgiau reikiamas partnerystes ir pradėjau prekybą“, – pasakoja „Kinders.lt“ įkūrėjas ir vadovas.

Tiesa, tuo metu jau kaip tik buvo įsismarkavusi pandemija, bet, kaip pasakoja E. Gasevičius, tai tik dar labiau paskatino kuo greičiau paleisti el. žaislų parduotuvės puslapį, o ne prekiauti per „Facebook“ platformą. Taip 2020 m. gruodžio 1 d. startavo „Kinders.lt“ interneto parduotuvė.

Atsakymas iš bankų: „grįžk pavasarį“

„Pradėjome nuo maždaug 100 skirtingų žaislų prekybos, dabar savo asortimente turime virš 2000 skirtingų ir kiekvieną dieną skaičius vis auga. Tiesą sakant, manau, mes per vėlai atėjome į rinką, bet nieko negalėjau pakeisti. Viską dariau savomis lėšomis, tuomet net asmeninį automobilį pardaviau, kad daugiau investuočiau į žaislus. Papildomo finansavimo, neturėdamas verslo istorijos, gauti negalėjau, tad sukausi, kaip galėjau“, – pasakoja verslininkas.

E. Gasevičius sako, kad net ir neturėdamas papildomų investicijų, kadaise pradėjęs nuo nuostolių, dabar jau gali skaičiuoti tūkstančių eurų apyvartą kas mėnesį. Kaip pastebi pašnekovas, pardavimų pikas – prieš vasaros sezoną bei šventiniu laikotarpiu, štai pernai gruodį apyvarta siekė virš 25 tūkst. eurų.

„Matydami tokį augimą supratome, kad turime investuoti į plėtrą – užsipirkti daugiau produkcijos, pradėjome galvoti ir apie fizinės parduotuvės atidarymą. O tam neišvengiamai reikia papildomų lėšų. Pernai prieš Kalėdas pirmą kartą kreipiausi finansavimo. Deja, iš bankų išgirdau – „kol kas ne, grįžk šių metų pavasarį, žiūrėsime verslo istoriją, matysime“. Mat buvau dar neseniai įkūręs UAB‘ą, o prieš tai dirbau pagal individualią veiklą.

Atėjus šių metų pavasariui nusprendžiau kreiptis į „Finbee Verslui“, neilgai trukus sužinojau, kad turiu galimybių pasiskolinti. Tiesa, kol kas dar ne tokią sumą, kokią norėjau, bet viskas prieš akis“, – pasakoja verslininkas, gavęs verslo paskolą pagal valstybės finansuojamą „Avietės“ programą.

Tiesa, tuo metu vyras nė nepagalvojo, kad pinigai iš paskolos internetu bus panaudoti ne tik investicinės lėšoms į numatytą plėtrą, bet kartu taps finansine pagalve prasidėjus karui Ukrainoje.

 

Prekės atkeliauja ir iš Ukrainos

„Iki tol skaičiavę vis augantį pajamų srautą, prasidėjus karui susidūrėme su savotišku šoku – pirmosiomis savaitėmis pirkimų visai nebuvo. Tad per „Finbee Verslui“ gauta paskola tapo finansine pagalve apyvartinės lėšoms užtikrinti“,  – komentuoja verslininkas.

E. Gasevičius pasakoja, kad jo verslas tiesiogiai susijęs su Ukrainos rinka. „Didelę dalį žaislų per savo partnerius gauname būtent iš Ukrainos gamyklos. Tai bene kokybiškiausi žaislai, todėl jie itin paklausūs. Laimei, apie 90 proc. savo prekių visuomet sandėliuojame, tad kol kas nesusiduriame su prekių trūkumu, tačiau suprantame, kad situacija gali keistis.

Gamykla Ukrainoje kol kas nenutraukė veiklos. Tačiau, natūralu, pajėgumai kur kas mažesni, be to, nebelieka jokio užtikrintumo, kad užsakytos prekės iš tiesų bus atgabentos. Labai norėtume tikėti, kad gamykla, nors ir mažesniais pajėgumais, toliau veiks, tačiau turime būti pasiruošę viskam“, – pripažįsta verslininkas.

Kita „Kinders.lt“ prekiaujamų žaislų dalis per tarpininkus atkeliauja iš Lenkijos, Turkijos, Kinijos. Prekių gavimas iš pastarosios šalies irgi sutrikęs ir išbrangęs, todėl verslininkas šiuo metu intensyviai žvalgosi į naujas rinkas, iš kurių galima būtų užsakinėti žaislus.

Plėtros planų neatsisako

„Šiuo metu mūsų pardavimai, galima sakyti, grįžta į prieškarinį lygį. Nors mums tiekėjai kelia kainas, stengiamės kol kas nekeisti savo kainodaros, prisiimame nuostolius savo pelno sąskaita. Bet nuolat gauname informaciją iš siuntų tarnybų, kitų partnerių apie kylančias paslaugų kainas, tad turėsime peržiūrėti kainodarą ir mes. Bet dar ne dabar“, – atvirauja pašnekovas.

Jis sako, kad nepaisant dabartinio nestabilumo, kol kas plano atidaryti fizinę žaislų parduotuvę dar neatsisakė. O dabar intensyviai ruošiasi vasaros sezonui, mat kaip tik prasideda lauko žaislų sezonas. „Augimui neabejotinai reikės papildomo finansavimo. Jeigu niekas nesikeis, greitu metu vėl tuo rūpinsimės“, – reziumuoja pašnekovas.

 

Plačiau: https://www.vz.lt/smulkusis-verslas/2022/04/15/del-zaislu-pirmiausia-pardave-automobili-dabar-daugiau-uzperka-is-ukrainos-gamyklos

Taip pat gali būti įdomu