Paskola automobiliui ar lizingas: ką rinktis ir kaip pasiskolinti patraukliomis sąlygomis?

Automobilis – ne tik susisiekimo priemonė, skirta nuvykti iš taško A į tašką B: tai ir mūsų paprastesnio bei komfortiškesnio gyvenimo garantas. Kaip sudėtinga gyventi be automobilio suprantame tik tuomet, kai mūsų kruopščiai prižiūrėta ir saugota transporto priemonė sugenda. Jei gedimai – vis dažnesni, o išlaidos automobilio eksploatacijai neproporcingai išaugo, metas pagalvoti apie naują automobilį.

Paskola automobiliui ar lizingas - Finbee

Pagrindiniai ,,Finbee” paskolos automobiliui ir automobilio lizingo skirtumai.

Pasitikrinkite, kiek galite sutaupyti. Tai nieko nekainuoja. Paraišką pateiksite greitai ir paprastai: www.finbee.lt

Labai dažnai, norint įsigyti kokybišką automobilį, jam taupyti tenka metų metus, todėl optimali išeitis – kreditas. Kas tokiu atveju labiausiai tinka – paskola automobiliui ar lizingas?

Paskola automobiliui: viskas, ką apie ją svarbu žinoti

Kada paskola automobiliui pasiteisina labiau?

  • Nesate sukaupę pradinės įmokos, kuri paprastai sudaro nuo 10 % automobilio kainos.
  • Ketinate pirkti senesnį (~8–10+ m.) automobilį.
  • Automobilio kaina – iki 10 tūkst. Eur.
  • Nenorite papildomų išlaidų, todėl automobilio nedrausite KASKO draudimu.
  • Iš karto norite tapti visateisiu automobilio savininku.

Pasirinkus paskolą automobiliui nereikės pradinio įnašo, be to, galėsite pasiskolinti visą reikiamą ar didesnę sumą išlaidoms, susijusioms su automobilio įsigijimu ir jo paruošimu naudojimui (pavyzdžiui, padangoms, draudimui, smulkiam remontui, kuris dažniausiai neišvengiamas perkant naudotą automobilį ir t. t.).

Skolintis galima tiek naujam, tiek ir naudotam automobiliui: svarbu žinoti, kad „Finbee“ maksimali paskolos automobiliui suma – 25 tūkst. eurų. Tai viena populiariausių ir dažniausiai mūsų klientų pasirenkamų paskolų.

Labai patogu, kad paskolos terminas – net iki 84 mėn. (7 metų), todėl mėnesio įmokos, priklausomai nuo automobilio kainos, gali siekti vos kelias dešimtis eurų. 2022 m. viduryje vidutinė naudoto automobilio kaina apie 5500 Eur. šią sumą skolinantis maksimaliam 84 mėn. terminui, mėnesio įmoka būtų tik apie 90 Eur (reikėtų atkreipti dėmesį, kad „Finbee“ ekspertai, įvertinę klientų mokumą, pateikia individualų pasiūlymą, todėl sąlygos nuo pateiktų paskolos skaičiuoklėje gali šiek tiek skirtis). Tokią sumą, pernelyg nevaržydamas poreikių, kiekvieną mėnesį galėtų mokėti net ir santykinai nedideles pajamas turintis asmuo.

Toliau panagrinėsime svarbiausias automobilio paskolos suteikimo sąlygas:

  • Automobilio įkeitimas. Imant paskolą nereikia įkeisti automobilio.
  • Nuosavybė. Patvirtinus paskolos paraišką pinigai pervedami tiesiai į automobilio paskolos gavėjo sąskaitą, jis iš karto gali atsiskaityti su pardavėju ir tampa automobilio savininku. Tai reiškia, kad transporto priemonės nereikia registruoti banko vardu.
  • Automobilio pardavimas, kai dar nesate išmokėję paskolos įmokų. Norint automobilį po kurio laiko parduoti, kreditoriaus informuoti nereikia: galite parduoti automobilį ir toliau mokėti paskolos įmokas arba visiškai atsiskaityti su paskolą jums suteikusia įmone – sumokėti kredito likutį. Jeigu norite atsinaujinti už paskolą įsigytą automobilį, jį pardavę galite pasiskolinti kitam automobiliui papildomai.
  • Automobilio paskolos draudimo galimybės. Kai kurios bendrovės suteikia galimybę apdrausti kredito įmokas. Tai patogu, jei netektumėte pajamų ir negalėtumėte mokėti numatytų įmokų.
  • Galimybė paskolą grąžinti anksčiau numatyto termino. Automobilio paskolą visada galima grąžinti anksčiau nemokamai.

Kodėl verta skolintis iš tarpusavio skolinimo platformos? Paskolą automobiliui verta imti iš tarpusavio skolinimo platformų, kaip, pavyzdžiui, „Finbee“, nes čia skolinatės ne iš finansinės institucijos, o iš paprastų žmonių, todėl ir sąlygos – skaidrios bei aiškios, paskola – lanksti ir taupi, o paskolos gavimo procesas – greitas ir patogus. „Finbee“ specialistai isuomet pasiruošę padėti kiekvienam klientui paskolą gauti geriausiomis sąlygomis, greitai ir paprastai, o, kilus klausimų, į juos išsamiai ir aiškiai atsako.

„Finbee“ paskolos automobiliui privalumai:

  • Nedidelės palūkanos (tik nuo 7 proc. metams).
  • Automobilis sudarius sandorį iškart tampa jūsų nuosavybe.
  • Paslauga – ypač operatyvi: dažnai pinigai į gavėjo sąskaitą pervedami dar tą pačią dieną, tad jis gali rezervuoti pasirinktą automobilį. Mūsų privalumas – greita paskola automobiliui be jokių biurokratinių trikdžių.
  • Nėra paslėptų mokesčių: visos sąlygos nurodytos paskolos sutartyje.
  • Išskirtinės sąlygos kiekvienam klientui: visuomet pateikiame geriausią asmeninį pasiūlymą.
  • Jeigu apsigalvotumėte, paskolos automobiliui sutartį per 14 d. galite nutraukti ir paskolą grąžinti be jokių papildomų sąlygų, t. y. visiškai nemokamai.
  • Refinansuojame ir kitų bendrovių nepalankiomis sąlygomis suteiktas paskolas automobiliui, tad galite sutaupyti ir mokėti mažesnes mėnesio įmokas. Jau net keli tūkstančiai klientų pasinaudojo refinansavimu, t. y. perkėlė savo turimas paskolas į „Finbee“ ir moka mažesnes mėnesio įmokas.

Patarimas: prieš pasirašydami paskolos automobiliui sutartį atsakingai įvertinkite savo galimybes paskolą grąžinti.

 

Automobilio lizingas: daugiau papildomų sąlygų skolinantis

Kuriais atvejais autolizingas tinka labiau nei kreditas automobiliui?

  • Perkate visiškai naują arba ne senesnį nei 5 m. automobilį (kaip pernai buvo skelbiama žiniasklaidoje, vidutinis lizingu perkamų automobilių amžius – 4 metai).
  • Automobilio kaina – didesnė nei ~7–8 tūkst. Eur (vidutinė lizingu perkamo automobilio kaina 2022m.– 19 tūkst. Eur).
  • Esate sutaupę pradinį įnašą. Minimalus pradinis įnašas paprastai yra 10 proc., tačiau jei perkate naudotą automobilį, pradinis įnašas gali siekti 20–30 proc. automobilio kainos.
  • Tikėtis šiek tiek mažesnių palūkanų, nei tuo atveju, jei būtų imamas automobilio kreditas automobiliui.
  • Esate pasiruošę mokėti KASKO draudimą, kurio kaina metams gali siekti iki 1000 ar daugiau eurų.

Verta plačiau panagrinėti svarbiausias autolizingo sąlygas:

  • Pradinis įnašas. Perkant lizingu reikės pradinio įnašo, kuris sudaro 10–30 proc. automobilio bendros kainos. Tiesa, yra bendrovių, kurių lizingo sąlygose nėra numatyta prievolė turėti pradinį įnašą, bet tokiu atveju paslauga ženkliai brangesnė ir niekuo nesiskiria nuo paskolos automobiliui.
  • Automobilio amžius sutarties pabaigoje. Daugelis lizingą sieja tik su naujo automobilio įsigijimu, tačiau lizingu galima pirkti tiek naują, tiek ir naudotą automobilį iš juridinių ir iš fizinių asmenų. Tiesa, kai kurie kreditoriai perkant automobilį lizingu taiko papildomų sąlygų: pavyzdžiui, baigus mokėti įmokas automobilis turi būti ne senesnis negu 13 m.
  • Automobilio įkeitimas. Perkant lizingu, kaip ir imant paskolą, įkeisti automobilio nereikia.
  • Nuosavybė ir KASKO draudimas. Perkant automobilį lizingu jis iki pat paskutinės įmokos priklauso ne pirkėjui, bet lizingo įmonei (bankui), ir tik visiškai už transporto priemonę išsimokėjus ji tampa savininko nuosavybe. Dėl didesnio saugumo garantijos automobilis būtinai turi būti apdraustas KASKO draudimu, o tai sudaro nemažas papildomas išlaidas. Pavyzdžiui, šis draudimas net ir 10–15 m. automobiliui, priklausomai nuo draudimo išskaitos ir rizikų, nuo kurių draudžiama, gali kainuoti nuo 200 iki 500 eurų. Naujų automobilių KASKO draudimas kainuoja net iki 1000 Eur metams. Taigi, jei lizingo laikotarpis – 84 mėn. ir skaičiuotume, kad vidutinė KASKO draudimo kaina – 500 Eur, per jį papildomai reikės sumokėti ~3500 eurų. Dėl to, kad automobilis ilgą laiką dar priklauso bankui, teks jį prižiūrėti kruopščiau: dažniau vykti į autoservisus ir vykdyti tinkamą techninę priežiūrą. Kai imama automobilio paskola, vairuotojai turi daugiau laisvės.
  • Automobilio pardavimas, kai dar esate neišmokėję visų lizingo įmokų. Jei norite parduoti automobilį, kai jis dar nėra jūsų nuosavybė, reikia informuoti lizingo bendrovę ir gauti jos sutikimą, tuomet keisti sutarties sąlygas, išmokėti lizingo likutį ir t. t. Taigi, šiuo atžvilgiu rūpesčių ir įsipareigojimų daugiau, nei imant paskolą automobiliui. Dažnai norėdami parduoti automobilį, kurio lizingas nėra išmokėtas, pirmiausia savo lėšomis privalote padengti visą lizingo likutį ir tik tada galėsite parduoti automobilį. Taigi jeigu neturėsite pakankamai santaupų, automobilio parduoti negalėsite arba turėsite imti paskolą lizingui grąžinti.
  • Lizingo draudimo galimybės. Perkant automobilį lizingu negalima įmokų apdrausti pajamų praradimo draudimu. Vadinasi, jei automobilį įsigijęs asmuo negali mokėti mėnesio įmokų, lizingą suteikusi bendrovė turi teisę nutraukti sutartį ir parduoti automobilį.
  • Galimybė įmokas sumokėti anksčiau numatytojo termino. Lizingo likutį taip pat galima sumokėti anksčiau: tokiu atveju palūkanų mokėti nereikės, skolinimasis nepabrangs.

Renkantis automobilio lizingą reikia atidžiai įvertinti savo galimybes ir turėti omenyje, kad lizingo suteikimo procedūros – sudėtingesnės, nors palūkanos – ir šiek tiek mažesnės.

Apibendrinant, reikia gerai pagalvoti, kuris finansavimo metodas – vartojimo paskola automobiliui ar automobilio lizingas – Jums naudingesnis bei patogesnis.

Taip pat gali būti įdomu