Verslo istorija: nuo autoparduotuvės vairuotojo iki nuosavo verslo

Nuo autoparduotuvės vairuotojo iki nuosavo verslo

Auksinė taisyklė, kad kiekvienas iššūkis gali virsti puikia galimybe, pasiteisino jau bene pustrečių metų nuosavą verslą valdančiam panevėžiečiui Rolandui Elertui. Karantinas paskatino steigti savo įmonę, įsiklausymas į žmonių poreikius – sėkmingai pakeisti veiklos kryptį, galiausiai susidariusi ekonominė ir geopolitinė situacija – ne tik nesustoti, bet imtis plėtros planų.

Verslas gimė tapus bedarbiu

Rolandas Elertas pasakoja prieš 7 metus pradėjęs dirbti autoparduotuvės vairuotoju. „Tuomet įsidarbinau vežioti maisto produktus aplinkiniuose kaimeliuose bei sunkiai išvažiuojamuose vienkiemiuose gyvenantiems žmonėms. Darbas tikrai patiko, jaučiau prasmę, bet po kelerių metų prasidėjo karantinas. Veikla sustojo, tapau bedarbiu. Tačiau neleidau sau sėdėti be veiklos – iš karto pradėjau galvoti, ką daryti toliau“, – pasakoja R. Elertas.

Tuo metu vyrui ir šovė mintis – kodėl gi nepabandžius įsteigti savo autoparduotuvės. „Tuo metu jau gana gerai išmaniau tokios veiklos specifiką, juolab žinojau, ko reikia kaimų ir miestelių žmonėms. Ėmiausi veiksmų. Darbo birža pagelbėjo įsigyti autobusiuką, tuomet gana greitai radau tiekėjų, iš kurių pirkau produktus. Sėdau į autobusiuką ir prasidėjo intensyvi veikla – dabar jau ne tik vairavau, bet dar ir rūpinausi verslo reikalais“, – pasakoja pašnekovas.

Gyventojai padiktavo kitą veiklos kryptį

Lankydamas Panevėžio, Biržų, Ukmergės, Anykščių, Rokiškio ir kitų aplinkinių miestelių gyventojus, R. Elertas sako vis dažniau išgirsdavęs prašymų atvežti šviežios mėsos, mat kaimo gyventojams jos ypač trūksta. „Pradžioje pradėjau ieškoti, kur jos galima įsigyti. Sudariau sutartį su vienu prekiautoju turguje, bet paklausa mėsai buvo tokia didelė, kad vieną dieną bevairuodamas autoparduotuvę pagalvojau – kodėl man neįkūrus savo mėsos cecho?

Ilgai nelaukęs sukūriau veiklos planą, kreipiausi dėl papildomo finansavimo – paskolos. Ją gavęs, iškart pradėjau realizuoti savo idėją. Iš apleisto autoserviso kartu su kolegomis padarėme tikrą mėsinę: įsigijau visą reikiamą įrangą, gavau reikiamus leidimus veiklai ir kibome į darbus. Šiuo metu iš lietuvių ūkininkų perkame skerdieną, gaminame šviežias dešreles, dalį mėsos vežame rūkyti. Neilgai trukus įsigijau dar vieną autobusiuką ir dabar jau dviem skirtingomis kryptimis vežiojame žmonėms šviežią kokybišką mėsą. Taip pat bendradarbiaujame su kepyklėle – perkame šviežutėles bandeles, kurias kartu vežame gyventojams“, – apie savo kasdienę veiklą pasakoja verslininkas, „RHM mėsinė“ įkūrėjas.

Kaip pasakoja R. Elertas, jo įmonė dar labai jauna, skaičiuoja nepilnus pustrečių metų, bet nuveikta jau tikrai daug – viskas prasidėjo nuo vieno autobusiuko, dabar – įrengtas mėsos cechas, kelios autoparduotuvės ir jau keturi žmonės dirba komandoje, artimiausiuose planuose – įdarbinti dar kelis kolegas.

Papildomas finansavimas - paskola verslui

Išaugę energijos kaštai privertė rinktis: tęsti ar sustoti

„Pelno dar net neskaičiuojame, bet išties mėgaujamės darbu ir kol kas nesiskundžiame paklausa. Tiesa, prieš kelis mėnesius rekordiškai, bene 10 kartų, šokusios elektros kainos, neatsiėjo be pasekmių. Susidūrėme su apyvartinių lėšų trūkumu, neturėjome iš ko mokėti tokių didelių sąskaitų. Juolab žinant tai, kad mūsų galutinis produktas, pavyzdžiui, kumpis vartotoją gali pasiekti tik po mėnesio – kol išsūdome, rūkome, o juk pajamų veiklai užtikrinti reikia čia ir dabar. Maža to, dabar jų reikia kur kas daugiau – pirmiausia, dėl išaugusių energijos kaštų“, – pasakoja verslininkas.

Susidariusi situacija privertė rimtai galvoti, ką daryti toliau: „Turėjome du pasirinkimus – arba mažinti savo apyvartą, arba nepasiduoti, investuoti ir nemažinti apsukų. Pasirinkau antrą variantą. Tiesa, tam neišvengiamai prireikė papildomo finansavimo – tapo reikalinga paskola verslui. Kreipiausi į „Finbee Verslui“ ir labai operatyviai gavau 10 tūkst. eurų paskolą pagal „Avietės“ programą. Šie pinigai padėjo mums nesustoti, augti ir turėti taip reikalingą finansinę pagalvę. Laimei – padėtis po truputį stabilizuojasi ir mums kol kas net nereikalinga visa paskola. Tad jau atsargiai galvojame apie investicijas į plėtrą bei veiklos tobulinimą“, – dalijasi R. Elertas ir atskleidžia, kad artimiausiuose planuose – netoli cecho įkurti firminę mėsos parduotuvę.

Taip pat gali būti įdomu