Sumažėjusios veiklos apsukos padiktavo idėją naujam verslui

Brainstorming new business ideas

Vieniems verslams krizė tapo pakilimo laikotarpiu dėl natūraliai išaugusios paklausos, kitiems – rimtu išbandymu išgyventi. Tačiau net ir tarp tų, kurie dėl susidariusios situacijos buvo priversti stabdyti ar gerokai sumažinti veiklos apsukas, atsirado drąsuolių, ieškančių galimybių. Ir jų surado. Netgi tokių, apie kurias anksčiau nė negalvojo – mintis padiktavo pati pandemija. Realizuotos idėjos tapo ne tik išgyvenimo šaltinis, bet auganti, į plačias tarptautines rinkas išsiplėtusi veikla, nešanti pelną.

Pandemija padiktavo naujo verslo poreikį

Jau 21 metus kasos aparatų juostomis bei kanceliarinėmis prekėmis prekiaujančios, antspaudų gamybos paslaugas teikiančios įmonės UAB „Odmantė“ direktorė Aušra Kalinauskaitė-Kizienė pasakoja, kad pernai prasidėjęs karantinas neišvengiamai sumažino įmonės veiklos apsukas. Daugelis klientų – parduotuvių, maitinimo, grožio ir kitų paslaugų teikėjų – buvo privesti stabdyti veiklas, todėl poreikis naudotis įmonės paslaugomis labai sumažėjo. Tačiau verslininkė nė nepagalvojo, kad tai verslo pabaiga, atvirkščiai, susidariusi situacija paskatino imtis kardinaliai kitos veiklos, kuri jau neša pelną.

„Kritus mūsų siūlomų paslaugų paklausai, negalėjome sau leisti „merdėti“. Tuo metu pradėjau galvoti, kaip sumaniai panaudoti per 21 įmonės veiklos metus sukauptas lėšas bei savo turimas santaupas. Ieškojau idėjų, kas šiuo metu galėtų būti aktualu. Ir šovė mintis! Juk tokiu laikotarpiu ypač svarbus tapo operatyvus siuntų transportavimo klausimas. Prasidėjus sumaiščiai poreikis pristatyti siuntas tiek šalies viduje, tiek už jos ribų tik didėjo, o daugelis logistikos procesų gerokai strigo. Tokia situacija paskatino imtis veiksmų.

Įsigijome keletą sunkvežimių iki 3,5 t., tentų, kuriais vežama po 10 palečių, bei vieną „Mercedes-Benz“ kietašonį ir pradėjome teikti siuntų išvežiojimo paslaugas. Su laiku sudarėme sutartis su logistikos kompanijomis. Dabar transportavimo paslaugas teikiame Lietuvoje, Vokietijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Austrijoje ir kai kuriose kitose Europos šalyse. Iš pradžių veikėme UAB „Odmantės“ įmonės vardu, bet štai prieš kelias savaites atskyrėme veiklas ir įkūrėme naują įmonę – UAB „Trans ego“, – pasakoja pašnekovė.

Naujam verslui – jokio vertingo finansavimo sprendimo

Ji sako, kad tuo metu, kai tik sugalvojo imtis naujos veiklos, pradėjo aktyviai domėtis verslo paskolos galimybėmis naujai įkurtoms įmonėms.

„Tiesą sakant, jokio efektyvaus ir iš tiesų verto dėmesio iš valstybės ir užimtumo tarnybos sprendimo sulaukti nepavyko. O lėšų tikrai reikėjo. Verslo pradžiai turėjome, bet juk reikėjo ir „Odmantės“ veiklą, kad ir susitraukusią, užtikrinti. Aišku, ramino tai, kad teikiamos transportavimo paslaugos po truputį įgauna paklausą, tačiau klientai atsiskaito tik su kelių mėnesių atidėjimu, o verslo finansavimas juk reikalingas čia ir dabar. Tad papildomas finansavimas tiek apyvartinėms lėšoms, tiek plėtrai buvo neišvengiamas“, – komentuoja A. Kalinauskaitė-Kizienė.

Vieną dieną verslininkė sako internete pamačiusi pasiūlymą – pasinaudoti lengvatine valstybės paskola pagal programą „Avietė“. Per sutelktinio finansavimo platformą „Finbee Verslui“ ji užpildė paraišką ir neilgai trukus gavo teigiamą atsakymą. Tokiu būdu pavyko pasiskolinti 15 tūkst. eurų, taip reikalingų apyvartinėms lėšoms dengti ir efektyviai plėtrai užtikrinti.

Plačiau: https://www.vz.lt/smulkusis-verslas/2021/05/20/duobes-skirtos-atsispirti-is-krizes-isplipo-su-dviem-imonem-ir-jau-skaiciuoja-pelna

Taip pat gali būti įdomu