Antrinės rinkos strategija: kaip uždirbti iš nemokių paskolų?

 

Rugpjūčio mėnesį prekyba antrinėje rinkoje išliko stabili – nors įvykdyta beveik trečdaliu daugiau sandorių nei liepą – 3970, tačiau bendra mėnesio antrinės rinkos apyvarta buvo 2% mažesnė – 73.093 Eur.

Šį mėnesį pateikiame paskutinę, trečiąją antrinės rinkos strategijos straipsnių ciklo dalį. Nuo šiol antrinės rinkos statistiką skelbsime kas ketvirtį, kartu su ataskaita investuotojams.

Antrinės rinkos strategija: (ne)mokūs skolininkai

Ar visi klientai netrauktomis sutartimis yra nemokūs?

Dalis skolininkų laikui bėgant susiduria su finansiniais sunkumais ir tampa nemokūs. Tokiu atveju pradedame išieškojimo procesą ir vidutiniškai jis trunka penkis metus.

Kaip atpažinti (ne)mokų klientą?

Naudojantis šia strategija siekiame kuo greičiau atgauti investuotus pinigus. Ieškome skolininkų, kurių teismo procesas yra jau pasibaigęs ir pastoviai gaunamos antstolių išskaitos. Antstoliui sėkmingai išieškant palūkanas, jas gausite ir už praeities laikotarpius, taip didinant grąžą.

Strategijos trūkumai

1. Rizika, kad skolininkas vėl taps nemokus ir investuoti pinigai liks įšaldyti ilgam laikui;

2. Laikui imlus užsiėmimas – norint peržiūrėti paskolų internetu grafikus tam reikės skirti laiko.

Kaip valdyti riziką?

Ieškant paskolos verta atkreipti dėmesį į tris dalykus:

1. Kiek norite uždirbti? – jei paskola bus išieškota per penkis metus, kokio dydžio nuolaida Jums yra priimtina?

2. Kaip ilgai gaunamos antstolio išskaitos? – kuo ilgesnė išieškojimo istorija – tuo didesnė tikimybė, kad įmokų išieškojimo dėsningumas išliks nepakitęs (pvz. skolininkas susirado darbą).

3. Ilgas paskolos terminas naudingesnis – teismas priteisia negautas pajamas visam paskolos terminui. Jei paskolos išieškojimas užtruktų – pretenduotumėte uždirbti daugiau palūkanų.

Investicijos paieškos pavyzdys

1. Ieškome paskolos, kurios sutartis būtų nutrauktavėlavimas iki 120 dienų (verslo paskoloms – iki 56 dienų).

Finbee antrinės rinkos strategija

2. Patikriname kokia situacija vyksta su skolininku, paspaudę ant „Pranešimai”. Jei iš skolininko stabiliai išieškomos įmokos, investicija mums gali būti įdomi.

Finbee antrinės rinkos strategija

3. Iš šio skolininko per du mėnesius buvo išieškota apie 15% viso įsiskolinimo, tad net perkant šią paskolą už savikainą galima tikėtis sąlyginai greitai susigrąžinti visą investiciją su nesumokėtomis palūkanomis nuo 2020 m. rugsėjo. 

4. Perkant paskolą su nuolaida, ją galite iškart įdėti pardavimui su mažesne nuolaida, nei pirkote. Atsiradus pirkėjui, gautą skirtumą pasiliksite kaip pelną.

Paskolos grafike platformoje išieškotų sumų dydis ir įmokos padengimo data šiuo metu nėra atvaizduojami. Apie skolininko būklę spręsti lieka pagal mūsų išieškojimo komandos pranešimus.

Greitu metu atnaujinsime vėluojančių įmokų atvaizdavimą ir paskolos grafike bus atvaizduojama data, kada buvo pilnai padengta įmoka, tad šia strategija vadovautis bus lengviau. Taip pat antrinėje rinkoje planuojame pridėti papildomą filtrą pagal paskutinės sumokėtos įmokos datą.

Simas.

Taip pat gali būti įdomu