Supuolė Kaip Maitvanagiai: Kaip Apsisaugoti nuo Finansinių Apgavysčių?

Laikai keičiasi, nusikaltėliai prisitaiko.

Nigerijos princais šiandien tiesiog niekas nebepasitiki. Norėdami iš kitų vilioti gyvenimo santaupas, apgavysčių meistrai turi pasitelkti lakią vaizduotę, kuri šiam pasauliui jau parodė „Triuką, dėl kurio daktarai jo nekenčia“, „Investavimo patarimą, kurį Volstrito vilkai nutyli“, bei „Vienišas moteris netoli jūsų“.

Bet pačios pavojingiausios investicinės apgaulės tampa vis įmantresnės. Brokeriais apsimetantys sukčiai siūlo investuoti į akį patraukiančias prekes: prabangias mašinas, kriptovaliutas, brangiuosius metalus ar net į Kanados kanapių kompanijų akcijas. Šių dienų apgavikai kartais turi ir profesionaliai atrodančią svetainę su verslo tematikos nuotraukomis, logotipu ar net netikromis finansinėmis ataskaitomis.

Žinoma, daugiausiai finansinių apgavysčių vis dar pasitelkia paprastesnius metodus –  pasiūlymus praturtėti telefonu ar elektroniniu paštu. Ir žinoma, sukčiai vis dar neišgali nusipirkti garbės, todėl nuo finansinių apgavysčių labiausiai nukenčia senyvo amžiaus žmonės. Bet laikai keičiasi, tad pamažu keičiasi ir pasirinktos aukos, apgavysčių metodai, bei naudojami psichologiniai triukai. Iš vyresnių nei 65 metų asmenų vis dar išviliojamos didžiausios sumos. Tačiau į telefoninių ir elektroninių sukčių pinkles dažniausiai patenka kur kas jaunesni.

Ar apgavystė pavyks, dažnai priklauso nuo to, ar pasiūlymas paveiks emociškai. Godumu manipuliuoti lengva, todėl apgavikai dažniausiai ieško impulsyvių, per daug savo finansiniais sugebėjimais pasitikinčių, kurie nebijo rizikuoti, nes nori praturtėti. Tačiau į tas pačias pinkles pakliūna ir altruistiškos prigimties žmonės, kurie galvoja apie dovanas, kuriomis galėtų palepintų savo artimuosius. Kai kurie sukčiai išnaudoja beviltiškus romantikus, užmezga pokalbį internetinių pažinčių svetainėje ir, prisidengdami patrauklios merginos ar vaikino nuotrauka, prašo finansinės pagalbos ištikus netikėtai nelaimei. Kiti, netikrais darbo pasiūlymais pritraukia ambicingus, kurie vėliau bus verbuojami už atlygį leisti savo banko sąskaitomis naudotis pinigų plovimu užsiimantiems nusikaltėliams.

Kai kurie investicinėmis apgavystėmis užsiimantys sukčiai pirma siekia įgyti aukų pasitikėjimą, o „investicijos“ prasideda nuo mažų sumų. Retkarčiais, nedideles sumas apgavikai net ir grąžina su pažadėtaja investicine grąža, tikėdamiesi, jog jiems pervesite dar didesnes sumas. Apimti azarto ir galiausiai neišvengiamai nusvilę, kai kurie apgautieji net ir po to, kai ištuštino savo banko sąskaitas, atsisakys pripažinti, jog buvo apgauti. Juk daug lengviau kaltinti rinką, nei pripažinti, jog pasitikėjai ne tuo žmogumi. Kiti – apgauti ir pažeminti – apie apgavystę nepraneša dėl didžiulės gėdos.

Lyg to dar nebūtų gana, kartais su aukomis susisiekia „finansinių apgavysčių ekspertai“ ar net „privatūs detektyvai“, kurie (už papildomą mokestį) žada padėsiantys atgauti sukčiams pervestus pinigus. Turbūt nenustebsite, jog nei tyrimo nei savo prarastų pinigų apgautieji nesulaukia.

Baisiausia turbūt ir tai, jog net ir pranešus policijai, išsamus tyrimas greičiausiai nebus pradėtas. Investicinių apgavysčių tyrimai užtrunka kur kas ilgiau nei bet kokio kito nusikaltimo, o ir kriminalistai dažnai aktyviai ieško priežasčių tyrimą atidėti, nes internetinės apgavystės nerėkia, nekraujuoja ir nešaudo. Didžioji dalis visų investicinėmis apgavystėmis užsiimančių sukčių niekada nėra pagaunami, o jų padaryta žala beveik niekada nebūna kompensuojama.

Sparčiai augantis investicinių apgavysčių skaičius palengva pradeda dalį kaltės priskirti ir bankams, kurie nesustabdo įtartinų pavedimų ir neįšaldo sukčių sąskaitų. Tačiau kol kas visuomenėje vyrauja požiūris, jog apgautasis pats kaltas, jeigu pakliuvo į apgavikų pinkles.

Tad nuo finansinių apgavysčių turime išmokti apsisaugoti patys.

Finansinių apgavysčių požymiai

Neprašyti investavimo pasiūlymai.

Apgavikų pasiūlymai telefonu ar elektroniniu paštu dažnai nukrenta lyg iš dangaus. Paprastai yra siūloma greitai praturtėti, be jokios rizikos. Apgavikai aukas vilioja pasakodami finansinės sėkmės istorijas ir užtikrina, jog net jeigu investicijos nepasisektų, pinigus bus galima atgauti.

Nesąžiningas brokeris

Brokeriais apsimetantys sukčiai su jumis pasidalins turtingujų paslaptimis, jeigu pažadėsite niekam neprasitarti. Kiti papasakos apie sąmokslo teorijas prieš paprastus, skriaudžiamus ir vargšus žmones, kuriems bankai neleidžia padoriai užsidirbti. Jums bus pasiūlyta galimybė jiems atsilyginti. Sužinosite apie naują technologinį atradimą, šiuo metu svarstoma patentą, arba viešai neprieinamą informacija, kurią galėtume išnaudoti. Galiausiai turbūt pasiūlys investuoti į kokią naują, mažai žinomą kompaniją, kuri tuoj taps nauju „Google“ konkurentu.

Kai kurie brokeriai teigs, jog patys investavo visas savo santaupas, siūlydami taip padaryti ir jums. Siūlys nepaisyti visų formalumų, galbūt net suklastoti savo asmeninius duomenis, jog galėtumėte investuoti į užsienio žemės sklypus ar akcijas.

Jeigu brokeris atvirai siūlo nepaisyti įstatymų arba užsiimti nelegaliomis investavimo praktikomis – tai apgavystė.

Psichologinė manipuliacija

Apgavikai dažnai naudoja emocijas iššaukiančius žodžius ir spaudžia aukas priimti impulsyvius sprendimus. Dažnai kalbama apie pasiūlymus, kuriuos praleidę gailėsitės. Apgavikai bandys įtikinti jus jais tiesiog pasitikėti, nes jie neturi laiko jums išaiškinti visų detalių. Jums bus daromas spaudimas investuoti iškart, nes pasitarimas su kitais, neva, užtruks per daug laiko.

Akivaizdi skaidrumo stoka

Sertifikuoti brokeriai turi įsitikinti, jog jų klientai žino į ką investuoja, bei sugeba apie investicijas papasakoti paprastai, be finansų profesijos žargono. Tuo tarpu apgavikai prašys pasitikėti jų ilgamete patirtimi, galbūt pasiūlys jums sudėtingą pasiūlymą praturtėti, kurį suprasti bus sudėtinga. Jus nuramins, jog per daug į detales įsigilinti nereikia, nes visą sudėtingą investavimo procesą galite palikti jiems.

Taip pat derėtų sunerimti, jeigu brokeris prašo pinigus pervesti į mažai žinomą banką arba naudotis negirdėtos pinigų pervedimų kompanijos paslaugomis. Skaitydami visus laiškus ir investavimo pasiūlymus, taip pat atkreipkite dėmesį ar nėra padaryta grubių gramatikos ir skyrybos klaidų.

Abejotinas verslo modelis

Ypač saugokitės apgavikų, kurie ieško nepatyrusių, neprofesionalių investuotojų, nors jų pasiūlymai (jeigu būtų tikri), tikrai patrauktų institucinių investuotojų akį. Ir paklauskite savęs, kodėl tokį puikų investavimo pasiūlymą pardavėjai siūlo ne savo verslo klientams, o nepažįstamiesiems.

Praktiniai patarimai:

Niekada nespauskite nuorodų, kurios jums buvo atsiųstos elektroniniu paštu. Kai kurios iš jų jus nukreips į netikrą internetinę svetainę, kuri gali atrodyti kaip jūsų elektroninės bankininkystės paskyra, tačiau jos tikslas yra duomenų vagystė. Savo prisijungimo duomenis įveskite tik puslapiuose, į kuriuos patekote pats suvedę nuorodą.

Beveik visi telefoniniai pasiūlymai investuoti yra apgaulė. Jeigu jūs informacijos neprašėte – nepasitikėkite ja. Investavimo pasiūlymai iš žydro dangaus nekrenta.

Jeigu siūloma investuoti per Lietuvoje įsikūrusį investicinį fondą ar kitą įmonę, Lietuvos banko puslapyje patikrinkite, ar ji turi teisę teikti investicines paslaugas.

Sulaukę skambučio ar žinutės, niekada naiviai nepasitikėkite tapatybe, kuria asmuo prisistato. Taip pat, niekada nepasitikėkite atsiliepimais, kuriuos girdėjote iš pardavėjo ar matėte jų svetainėje.

Nepulkite daryti skubotų sprendimų. Prieš priimdami sprendimą investuoti, visada pasitarkite su kitais specialistais. Ir nemanykite, jog jūsų išsilavinimas, verslumas, nuojauta ar finansinė sėkmė jus apsaugos nuo finansinių sukčių.

Jau buvote apgauti?

Jeigu įtariate, jog pervedėte pinigus ir buvote apgauti, kuo skubiau kreipkitės į savo banką ir mėginkite sustabdyti pinigų pavedimą. Taip pat pabandykite susisiekti su apgaviko banku (jį galite sužinoti iš banko identifikavimo kodo) ir paaiškinkite savo situaciją.

Galiausiai, nesigėdykite apie nusikaltimą pranešti. Žmonės yra patikėję ir kvailesniais pasiūlymais. Victoras Lustigas sugebėjo parduoti Eifelio bokštą – net 2 sykius! Ir nei vienas nesame apsaugoti nuo rizikos: į visai neseniai sugriuvusios Bernie Madoffo finansinės piramidės pinkles pakliuvo tūkstančiai: kino pasaulio garsenybės, žymūs bankai, investiciniai fondai ir daugybė kitų profesionalių investuotojų ir finansų ekspertų.

Suklysta visi, tačiau jeigu tylėsite, apgaudinėjate tik patys save.

Taip pat gali būti įdomu